Deoarece cumpararea unui telefon nou s-ar putea sa nu fie o optiune viabila de fiecare data, iata cateva lucruri pe care trebuie sa le verifici inainte de a cumpara un telefon second hand.
1. Stai departe de telefoanele furate atunci cand iti cumperi un telefon second hand
Pentru a evita situatiile neplacute in care un telefon a fost furat, insistati intotdeauna ca vanzatorul sa va furnizeze o copie electronica sau o copie tiparita a facturii originale care arata numele sau de cumparator al telefonului second hand, impreuna cu alte detalii, cum ar fi data si ora achizitiei initiale, numele magazinului de unde a fost achizitionat, detaliile garantiei, etc.
Verificati zona compartimentului bateriei telefonului second hand si verificati daca are atasat un autocolant IMEI sau tastati *#06$ pentru a verifica numarul IMEI unic si vedeti daca se potriveste cu cel din factura.
Codul de mai sus functioneaza atat pentru telefoanele cu sisteme de operare iOS cat si Android. Daca detaliile se potrivesc, atunci poti fi sigur ca telefonul second hand nu a fost furat de la cineva.
2. Atunci cand cumperi un telefon second hand verificati sa nu fie o replica
Asigurati-va intotdeauna ca telefonul second hand care vi se vinde este unul autentic, explorand meniul "Setari" al telefonului pentru a gasi numarul de model si alte specificatii hardware. Comparati numarul telefonului second hand cu cel imprimat pe autocolantul din spatele telefonului sau al bateriei acestuia. Puteti utiliza in continuare specificatiile hardware pentru a investiga daca se potrivesc cu cele care au fost descrise pentru acel telefon de catre producator.
Totusi, daca inca aveti indoieli, consultati cel mai apropiat centru de service autorizat pentru a descifra autenticitatea telefonului second hand in cateva minute.
3. Efectuati o inspectie fizica a telefonlui second hand
Daca ati stabilit ca telefonul second hand nu este nici furat, nici o replica, este timpul sa aprofundati starea fizica a telefonului.
Explorati telefonul second hand atent pe fiecare margine si verificati daca prezinta urme de lovituri sau margini rupte. Verificati intotdeauna functionalitatea si sensibilitatea ecranului tactil glisand degetele pe ecran si atingand cateva meniuri si aplicatii pentru a obtine o idee despre timpul de raspuns si usurinta navigarii.
De multe ori zgarieturile fine nu sunt atat de evidente cand sunt privite superficial, dar acestea devin mai proeminente atunci cand ecranul telefonului second hand este iluminat, asa ca asigurati-va ca reporniti telefonul si sesizati daca prezainta urme de zgarieturi.
Prezenta acestora ar putea indica faptul ca telefonul second hand a fost supus unor caderi frecvente, ceea ce ar putea fi un motiv de ingrijorarea pentru dvs., deoarece ar putea indica daune interne ale telefonului ca urmare a caderilor multiple.
Verificati daca microfonul sau difuzorul telefonului mobil second hand functioneaza corect, iar in cele din urma, verificati totodata camera acestuia, facand cateva fotografii si selfie-uri.
4. Examinati capacitatea de utilizare a porturilor si a accesoriilor externe ale telefonului second hand
Daca cumparati un telefon second hand impreuna cu accesoriile sale, atunci trebuie sa le examinati cu atentie si pe acestea. Pentru inceput, determinati daca incarcatorul este functional incarcand telefonul timp de cateva minute.
Verificati daca bateria nu se incalzeste prea devreme si prea des si verificati daca bateria se descarca rapid, apoi analizati castile si orice alt accesoriu extern al telefonului second hand.
5. Verifica preturile altor telefoane mobile second hand
Chiar daca telefonul mobil second hand a trecut toate testele si toate verificarile, nu uitati de pretul acestuia.
In cazul in care un alt telefon second hand se dovedeste a fi mai ieftin, atunci negociati cu intelepciune, tinand cont de starea actuala a telefonului si incheiati afacerea doar daca acesta are un pret corect si va aduce economii.